Wednesday, November 28, 2007

προ του Photoshop!








Labels:

Thursday, November 15, 2007

Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

ξεκίνησα όλως τυχαίως προχθές να διαβάζω από τον Ιάμβλιχο (νεωπυθαγόρειος που έγραψε το "Περί του Πυθαγόρειου Βίου") και ήρθα αντιμέτωπη με διάφορες ρήσεις του Πυθαγόρα:

"ο ανθρώπινος βίος μοιάζει με πέρασμα, όμοιο με αυτό που συναντά κανείς σε συγκεντρώσεις στην αγορά. Όπως εκεί δηλαδή συχνάζουν κάθε είδους άνθρωποι, που έρχονται έχοντας ο ένας την ανάγκη του άλλου (ο ένας επειδή επείγεται να να πουλήσει την πραμάτειά του χάριν του χρήματος και του κέρδους, ο άλλος για να επιδείξει τη σωματική του δύναμη χάριν της δόξας). Υπάρχει όμως και ένα τρίτο είδος που είναι και το πιο ελεύθερο, το οποίο συναθροίζεται για να δει καινούριους τόπους
και ωραία δημιουργήματα και έργα ενάρετων ανδρών και για να ακούσει λόγους, των οποίων οι επιδείξεις συνηθίζεται να γίνονται στις αγορές), έτσι και στη ζωή τα ενδιαφέροντα κάθε είδους ανθρώπων συγκεντρώνονται στον ίδιο τόπο. Τους πρώτους τους κυριεύει ο πόθος του χρήματος και της πολυτέλειας, ενώ τους δεύτερους τους καταλαμβάνει η μανία της κυριαρχίας και της εξουσίας και οι φιλονικίες, λόγω της ακραίας τους φιλοδοξίας. Ο πιο ειλικρινής λοιπόν χαρακτήρας του ανθρώπου είναι αυτός που αποδέχεται τον τρόπο της θεωρίας των πιο ωραίων, τον οποίο και αποκαλεί φιλόσοφο.

Άλλωστε η παράδοση λέει ότι ο Πυθαγόρας ήταν ο πρώτος που αυτοαποκαλείτο φιλόσοφος.


Λόγω της χθεσινής ημέρας σε όλο τον κόσμο είχαν διοργανωθεί διάφορες εκδηλώσεις για να τιμηθεί η Φιλοσοφία,
για του λόγου το αληθές: (http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/var/Events+in+the+world+2007.pdf)

δεν θα έπρεπε να με είχε παραξενέψει ότι μέσα στην λίστα των χωρών η Ελλάδα δεν εμφανιζόταν πουθενά, εξ άλλου ο ίδιος ο Πυθαγόρας λένε οι βιογράφοι του όταν επέστρεψε από τα ταξίδια του και θέλησε να ιδρύσει την σχολή του στην Σάμο, οι Σάμιοι δεν τον υποδέχτηκαν τόσο θερμά, και έτσι αποφάσισε μετά απο κάποιο διάστημα και τα μάζεψε κι έφυγε για τον Κρότωνα όπου και ίδρυσε την περίφημη σχολή του. Περιττό να αναφέρω ότι εκί τον δέχτηκαν με τιμές και δόξες!!!

Labels:

δοκιμές και δοκιμασίες...





Tuesday, November 13, 2007

«πήρες στα χέρια σου ένα όπλο»

Το ΜΕΤΡΟ επεκτείνεται προς Ελληνικό. Έτσι σε διάφορα σημεία της Βουλιαγμένης οι λωρίδες γίνονται δύο, από τρεις που είναι μόλις λίγα μέτρα πριν. Η σήμανση δεν είναι πολύ σαφής και οι ταχύτητες που αναπτύσσουν εκεί οι οδηγοί αρκετές φορές υπερβολικές, ειδικότερα το βράδυ. Τροχαία σε αυτό το σημείο του δρόμου δεν έχω δει ούτε τις καθημερινές ούτε τα Σαββατοκύριακα, και περνώ από εκεί σχεδόν κάθε μέρα. Αναφέρομαι στην τροχαία, γιατί είναι η μόνη που θα μπορούσε να αναχαιτίσει τους οδηγούς.

Ο φόβος των Ιουδαίων.

Δυστυχώς δεν υπάρχει άλλος τρόπος να μειώσουν ταχύτητα οι Έλληνες οδηγοί, παρά μόνο με τον φόβο επιβολής προστίμου. Η παιδεία μας σε σχέση με την οδηγική συμπεριφορά είναι ελλιπής. Οδηγούμε γρήγορα, επιθετικά. Θα έλεγα ότι μερικές φορές οδηγούμε φονικά είτε/και αυτοκτονικά.

Δεν μας φτάνουν λοιπόν οι κακοτεχνίες σε όλο το μήκος των οδών, η έλλειψη καλής εκπαίδευσης των οδηγών, (πού ακούστηκε να παίρνουμε δίπλωμα και τις περισσότερες φορές να μην έχουμε οδηγήσει μαζί με τον καθηγητή μας σε βρεγμένους δρόμους, σε χιόνι, βράδυ, στην εθνική κλπ κλπ ή ακόμη να το παίρνουμε και να μην επανεξεταζόμαστε σε εύλογο χρονικό διάστημα...), γινόμαστε και αγρίμια πίσω από το τιμόνι.

Θυμήθηκα χθες το βράδυ αυτό που μου είχε πει ο πατέρας μου δίνοντάς μου τα κλειδιά του πρώτου αυτοκινήτου μου, ένα αυτοκίνητο που είχε τότε ακριβώς την ηλικία μου, 18 χρόνων, και «έπιανε» τα 90 km/h με ευνοϊκό (ούριο) άνεμο μόνο σε κατηφόρα’

«πήρες στα χέρια σου ένα όπλο», μου είπε.

Το θυμήθηκα γιατί στην γειτονιά μου προχθές το βράδυ σημειώθηκε ένα ατύχημα.

4 νέα παιδιά 18-20 ετών σκοτώθηκαν όταν ο οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου του στο σημείο που γίνονται τα έργα στην Βουλιαγμένης, εκεί που στενεύει όπως περιέγραψα παραπάνω ο δρόμος.

4 σπίτια έκλεισαν. Γονείς κλαίνε τα παιδιά τους, φίλοι-συμμαθητές τους φίλους τους, καθηγητές τους μαθητές τους, παππούδες τα εγγόνια τους.

Και αυτό μόνο στην δική μου γειτονιά. Προχθές.

Στην δική σας;

Υπάρχουν προβλήματα στο οδικό δίκτυο, στην εκμάθηση της οδήγησης, στην αστυνόμευση. Υπάρχουν θύματα. Υφίσταται ένας ακύρηχτος πόλεμος με πολλά θύματα καθημερινά. Έρχονται και οι γιορτές που παραδοσιακά κινούμαστε όλοι προς τα χωριά μας... Τρέμω τις σχετικές στατιστικές που θα δουν το φως της δημοσιότητας τις επόμενες μέρες.

Ας μην θρηνήσουμε άλλα θύματα. Ας προσέχουμε.

Όπως έλεγε και ο Αλμπέρ Καμύ ο θάνατος από αυτοκινιτιστικό ατύχημα είναι ο πιο άδικος. Πέθανε σε ένα τέτοιο όμως...

ΥΓ: αφιερώστε λίγο χρόνο και διαβάστε στην σελίδα αυτή λεπτομέρειες http://www.ioas.gr/. Αποσκοπεί στην ενημέρωση άρα και στην πρόληψη και μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Λάβετε μέρος στις δράσεις του ινστιτούτου, στα σεμινάριά του. Παλιοί και νέοι οδηγοί.

ΥΓ2: Γωγώ, ευχαριστώ που με ενημέρωσες για την δράση του ινστιτούτου τούτου...

Sunday, November 04, 2007

Ηλιακή ενέργεια

Βάζοντας τα ρολόγια μια ώρα πίσω και μπαίνοντας επίσημα στον χειμώνα, διατρέχουμε κίνδυνο κατάθλιψης, λένε οι επιστήμονες. Η νόσος έχει ονομαστεί SAD ήτοι: saisonal abhangigen Depression (γερμανιστί). Οι βόρειοι μελετάνε πολύ το συγκεκριμένο εποχιακό φαινόμενο κατάθλιψης, γιατί έχει μετρηθεί ότι όσο πιο βόρεια τόσο πιο ευάλωτοι σε αυτήν είμαστε.

Αλλά και εδώ στην Ελλάδα, όταν ξυπνάμε αξημέρωτα για να κλειστούμε στο αυτοκίνητο κι έπειτα στην κίνηση για να πάμε στους χώρους εργασίας μας και επιστρέφουμε σπίτι όταν έχει ήδη νυχτώσει, ο ήλιος δεν μας βλέπει καθόλου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε ευχάριστα και να μην είμαστε αποδοτικοί, λένε οι επιστήμονες.

Η ορμόνη της Μελατονίνης, που λόγω έλλειψης ήλιου θεριεύει, μάς "φρενάρει". Φανταστείτε ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα ζώα, κάποια από τα οποία μάλιστα πέφτουν σε χειμερινή νάρκη. Επειδή εμείς όμως δεν έχουμε αυτήν την «πολυτέλεια», μια βόλτα το ΣΚ στον ήλιο πού και πού, θα τονώσει την «αντιμελατίνη» την ορμόνη σελατονίνη, που θα μάς προστατέψει από ατονίες, υπνηλίες και την κατάθλιψη.

Στον βορά υπάρχουν ειδικές συσκευές παροχής φωτός, που κάποιοι χρησιμοποιούν ώστε να λάβουν την απαιτούμενη ποσότητα φωτός. Δηλαδή κάθονται κάτω από ειδικές λάμπες για περίπου μισή ώρα την ημέρα, ώστε να θωρακιστούν για το ενδεχόμενο της αύξησης της μελατονίνης στο σώμα τους, άρα και της κατάθλιψης που μπορεί αυτή να επιφέρει.

Α ρε Ελλαδάρα με τον ήλιο σου!!!

Άλλη τακτική πρόληψης είναι η κατανάλωση καφέ και γλυκών, που τονώνουν τον οργανισμό μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα Χριστούγεννα με το πολύ κρύο δηλαδή , φτιάχνουμε τόσα παραδοσιακά γλυκά, η λαϊκή σοφία σε όλο της το μεγαλείο μάς δίνει απλόχερα θερμίδες αλλά και μια ακόμη λύση κατά της ενδεχόμενης θλίψης τύπου SAD.

Για να κλείσω, ο ήλιος είναι ευτυχία,

ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν την καλή ενέργεια που μάς προσδίδει, ειδικά τώρα τον χειμώνα, σωματικά άρα και ψυχικά!

Thursday, November 01, 2007

γκρίνια τέλος

Γκρινιάζουμε για την ελληνική τηλεόραση αλλά πρέπει να εξομολογηθώ κάτι:
χθες ήθελα να δω τους Νέους Φακέλους που είχα μαγνητογραφήσει στο βίντεο την Τρίτη το βράδυ και ενεργοποίησα την τιβι. Στην ΕΤ1 είχε συνέντευξη του Ίαν Μακ Γιούαν στην εκπομπή "οι κεραίες της εποχής μας" και κόλλησα. Εξαιρετική και αυτή η εκπομπή που αφιερώνεται κάθε Τρίτη σε κάποιον συγγραφέα. Στα μικρά μάλιστα διαφημιστικά διαλείμματα τσέκαρα και τι παίζει στην ΝΕΤ, είχε τον Έξαντα του Αυγερόπουλου.... Δεν ήξερα τι να πρωτοδώ.
Για αυτό ας μην γκρινιάζουμε, το κουτί στην Ελλάδα, αν το ανοίξεις τις κατάλληλες ώρες και στα κατάλληλα κανάλια έχει όμορφα πράγματα.

Labels: