Thursday, November 15, 2007

Παγκόσμια Ημέρα Φιλοσοφίας

ξεκίνησα όλως τυχαίως προχθές να διαβάζω από τον Ιάμβλιχο (νεωπυθαγόρειος που έγραψε το "Περί του Πυθαγόρειου Βίου") και ήρθα αντιμέτωπη με διάφορες ρήσεις του Πυθαγόρα:

"ο ανθρώπινος βίος μοιάζει με πέρασμα, όμοιο με αυτό που συναντά κανείς σε συγκεντρώσεις στην αγορά. Όπως εκεί δηλαδή συχνάζουν κάθε είδους άνθρωποι, που έρχονται έχοντας ο ένας την ανάγκη του άλλου (ο ένας επειδή επείγεται να να πουλήσει την πραμάτειά του χάριν του χρήματος και του κέρδους, ο άλλος για να επιδείξει τη σωματική του δύναμη χάριν της δόξας). Υπάρχει όμως και ένα τρίτο είδος που είναι και το πιο ελεύθερο, το οποίο συναθροίζεται για να δει καινούριους τόπους
και ωραία δημιουργήματα και έργα ενάρετων ανδρών και για να ακούσει λόγους, των οποίων οι επιδείξεις συνηθίζεται να γίνονται στις αγορές), έτσι και στη ζωή τα ενδιαφέροντα κάθε είδους ανθρώπων συγκεντρώνονται στον ίδιο τόπο. Τους πρώτους τους κυριεύει ο πόθος του χρήματος και της πολυτέλειας, ενώ τους δεύτερους τους καταλαμβάνει η μανία της κυριαρχίας και της εξουσίας και οι φιλονικίες, λόγω της ακραίας τους φιλοδοξίας. Ο πιο ειλικρινής λοιπόν χαρακτήρας του ανθρώπου είναι αυτός που αποδέχεται τον τρόπο της θεωρίας των πιο ωραίων, τον οποίο και αποκαλεί φιλόσοφο.

Άλλωστε η παράδοση λέει ότι ο Πυθαγόρας ήταν ο πρώτος που αυτοαποκαλείτο φιλόσοφος.


Λόγω της χθεσινής ημέρας σε όλο τον κόσμο είχαν διοργανωθεί διάφορες εκδηλώσεις για να τιμηθεί η Φιλοσοφία,
για του λόγου το αληθές: (http://sup.kathimerini.gr/xtra/media/files/var/Events+in+the+world+2007.pdf)

δεν θα έπρεπε να με είχε παραξενέψει ότι μέσα στην λίστα των χωρών η Ελλάδα δεν εμφανιζόταν πουθενά, εξ άλλου ο ίδιος ο Πυθαγόρας λένε οι βιογράφοι του όταν επέστρεψε από τα ταξίδια του και θέλησε να ιδρύσει την σχολή του στην Σάμο, οι Σάμιοι δεν τον υποδέχτηκαν τόσο θερμά, και έτσι αποφάσισε μετά απο κάποιο διάστημα και τα μάζεψε κι έφυγε για τον Κρότωνα όπου και ίδρυσε την περίφημη σχολή του. Περιττό να αναφέρω ότι εκί τον δέχτηκαν με τιμές και δόξες!!!

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home