Thursday, October 22, 2009

Σκουπίδια

Προχθές που ήρθε η κουβέντα στην ανακύκλωση των χαρτιών με παράπονο μου ανέφερε η 18χρονη Μαρία ότι κάθε φορά που πετάει εφημερίδες και άλλα χαρτιά στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης της γειτονιάς της, συναντά και κάποιον άλλον να πετάει κάποια μεγάλη μπλε τσάντα, όπου συνωστίζονται μαζί με χαρτιά και γυαλιά, πλαστικά αλλά και άλλα οικιακά σκουπίδια, αποφάγια κλπ. Βαρέθηκε να κάνει παρατηρήσεις σε γείτονες. Απηύδησε η κοπέλα και αποφάσισε να πηγαίνει σε άλλον κάδο.
Μέχρι πότε;
Μέχρι πότε θα αλλάζει κάδους, μέχρι να απογοητευθεί πλήρως με την αδιαφορία μας;
Μπορεί όντως κάποιοι να μην έχουν ενημερωθεί, και σε αυτό μάλλον φταίει το κράτος που ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ ανά 2-3 χρόνια για προεκλογικές καμπάνιες των κομμάτων, αλλά ούτε ευρώ το τελευταίο διάστημα για να ενημερώσει τους πολίτες για την ανακύκλωση και το πρόβλημα με τα σκουπίδια.

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το θέμα αναφέρεται μόνο όταν έχει να κάνει με κάποιους κατοίκους που αντιδρούν για τον ΧΥΤΑ που θα δημιουργηθεί κοντά στα σπίτια τους άντε και για τα πρόστιμα που έχουμε πληρώσει ή θα πληρώσουμε στο άμεσο μέλλον, πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ…«Πρόστιμο-μαμούθ, της τάξης των 7,5 εκατ. ευρώ την ημέρα, έρχεται για τη χώρα μας λόγω των περίπου 500 χωματερών, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν, παρά τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει για κλείσιμό τους ώς το τέλος του περασμένου έτους. Μπροστά σε αυτή την «καμπάνα», που αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, ωχριά η περίπτωση του Κουρουπητού που μας είχε κοστίσει συνολικά 5,4 εκατ. ευρώ, πέρα από τον διασυρμό.» (Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009)
Υπολογίζεται ότι κάθε πολίτης παράγει 474 κιλά σκουπίδια τον χρόνο, περίπου 1,3 κιλό την ημέρα και η γενική τάση την τελευταία τριετία είναι η αύξηση των ποσοτήτων που καταλήγουν στις χωματερές κατά 3% τον χρόνο. Από το 2000 η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 48%. Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται σταθεροποίηση, ενώ στη Σουηδία και τη Δανία υπάρχει αισθητή μείωση λόγω των οργανωμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης.

Ας αποφασίσουμε ο καθένας χώρια και όλοι μαζί να ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια μας, με μια χωριστή τσάντα για τα χαρτιά, για το γυαλί, για τα αλουμινένια κουτάκια, για το πλαστικό και έπειτα ας ζητήσουμε από κάθε δήμο και κάθε νομαρχία μαζί με τους αντίστοιχους κάδους, και κάδους για τα χρησιμοποιημένα λάδια, τουλάχιστον σε τουριστικές περιοχές με πολλά καφεστιατόρια, ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον μας. Ας δείξουμε ότι προτιμούμε προϊόντα με λιγότερο πλαστικό και κορδέλες κι έπειτα θα συμμορφωθούν και οι εταιρείες συσκευασίας.
Ας…
Ιδέες υπάρχουν πολλές. Θέληση;

Labels:

2 Comments:

At 5:06 PM, Blogger Talking Drum said...

Θα κάνουμε κομποστοποίηση στο μπαλκόνι μας. Τέλος!

 
At 9:56 AM, Blogger mk said...

telos.-

 

Post a Comment

<< Home