Sunday, November 04, 2007

Ηλιακή ενέργεια

Βάζοντας τα ρολόγια μια ώρα πίσω και μπαίνοντας επίσημα στον χειμώνα, διατρέχουμε κίνδυνο κατάθλιψης, λένε οι επιστήμονες. Η νόσος έχει ονομαστεί SAD ήτοι: saisonal abhangigen Depression (γερμανιστί). Οι βόρειοι μελετάνε πολύ το συγκεκριμένο εποχιακό φαινόμενο κατάθλιψης, γιατί έχει μετρηθεί ότι όσο πιο βόρεια τόσο πιο ευάλωτοι σε αυτήν είμαστε.

Αλλά και εδώ στην Ελλάδα, όταν ξυπνάμε αξημέρωτα για να κλειστούμε στο αυτοκίνητο κι έπειτα στην κίνηση για να πάμε στους χώρους εργασίας μας και επιστρέφουμε σπίτι όταν έχει ήδη νυχτώσει, ο ήλιος δεν μας βλέπει καθόλου. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε ευχάριστα και να μην είμαστε αποδοτικοί, λένε οι επιστήμονες.

Η ορμόνη της Μελατονίνης, που λόγω έλλειψης ήλιου θεριεύει, μάς "φρενάρει". Φανταστείτε ότι κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στα ζώα, κάποια από τα οποία μάλιστα πέφτουν σε χειμερινή νάρκη. Επειδή εμείς όμως δεν έχουμε αυτήν την «πολυτέλεια», μια βόλτα το ΣΚ στον ήλιο πού και πού, θα τονώσει την «αντιμελατίνη» την ορμόνη σελατονίνη, που θα μάς προστατέψει από ατονίες, υπνηλίες και την κατάθλιψη.

Στον βορά υπάρχουν ειδικές συσκευές παροχής φωτός, που κάποιοι χρησιμοποιούν ώστε να λάβουν την απαιτούμενη ποσότητα φωτός. Δηλαδή κάθονται κάτω από ειδικές λάμπες για περίπου μισή ώρα την ημέρα, ώστε να θωρακιστούν για το ενδεχόμενο της αύξησης της μελατονίνης στο σώμα τους, άρα και της κατάθλιψης που μπορεί αυτή να επιφέρει.

Α ρε Ελλαδάρα με τον ήλιο σου!!!

Άλλη τακτική πρόληψης είναι η κατανάλωση καφέ και γλυκών, που τονώνουν τον οργανισμό μας. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα Χριστούγεννα με το πολύ κρύο δηλαδή , φτιάχνουμε τόσα παραδοσιακά γλυκά, η λαϊκή σοφία σε όλο της το μεγαλείο μάς δίνει απλόχερα θερμίδες αλλά και μια ακόμη λύση κατά της ενδεχόμενης θλίψης τύπου SAD.

Για να κλείσω, ο ήλιος είναι ευτυχία,

ας εκμεταλλευτούμε λοιπόν την καλή ενέργεια που μάς προσδίδει, ειδικά τώρα τον χειμώνα, σωματικά άρα και ψυχικά!

0 Comments:

Post a Comment

<< Home