Thursday, October 22, 2009

Σκουπίδια

Προχθές που ήρθε η κουβέντα στην ανακύκλωση των χαρτιών με παράπονο μου ανέφερε η 18χρονη Μαρία ότι κάθε φορά που πετάει εφημερίδες και άλλα χαρτιά στον ειδικό κάδο ανακύκλωσης της γειτονιάς της, συναντά και κάποιον άλλον να πετάει κάποια μεγάλη μπλε τσάντα, όπου συνωστίζονται μαζί με χαρτιά και γυαλιά, πλαστικά αλλά και άλλα οικιακά σκουπίδια, αποφάγια κλπ. Βαρέθηκε να κάνει παρατηρήσεις σε γείτονες. Απηύδησε η κοπέλα και αποφάσισε να πηγαίνει σε άλλον κάδο.
Μέχρι πότε;
Μέχρι πότε θα αλλάζει κάδους, μέχρι να απογοητευθεί πλήρως με την αδιαφορία μας;
Μπορεί όντως κάποιοι να μην έχουν ενημερωθεί, και σε αυτό μάλλον φταίει το κράτος που ξοδεύει εκατομμύρια ευρώ ανά 2-3 χρόνια για προεκλογικές καμπάνιες των κομμάτων, αλλά ούτε ευρώ το τελευταίο διάστημα για να ενημερώσει τους πολίτες για την ανακύκλωση και το πρόβλημα με τα σκουπίδια.

Στα μέσα μαζικής ενημέρωσης το θέμα αναφέρεται μόνο όταν έχει να κάνει με κάποιους κατοίκους που αντιδρούν για τον ΧΥΤΑ που θα δημιουργηθεί κοντά στα σπίτια τους άντε και για τα πρόστιμα που έχουμε πληρώσει ή θα πληρώσουμε στο άμεσο μέλλον, πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ…«Πρόστιμο-μαμούθ, της τάξης των 7,5 εκατ. ευρώ την ημέρα, έρχεται για τη χώρα μας λόγω των περίπου 500 χωματερών, οι οποίες εξακολουθούν να λειτουργούν, παρά τη δέσμευση που είχαμε αναλάβει για κλείσιμό τους ώς το τέλος του περασμένου έτους. Μπροστά σε αυτή την «καμπάνα», που αναμένεται να ανακοινωθεί στις αρχές Νοεμβρίου, ωχριά η περίπτωση του Κουρουπητού που μας είχε κοστίσει συνολικά 5,4 εκατ. ευρώ, πέρα από τον διασυρμό.» (Ελευθεροτυπία, Πέμπτη 22 Οκτωβρίου 2009)
Υπολογίζεται ότι κάθε πολίτης παράγει 474 κιλά σκουπίδια τον χρόνο, περίπου 1,3 κιλό την ημέρα και η γενική τάση την τελευταία τριετία είναι η αύξηση των ποσοτήτων που καταλήγουν στις χωματερές κατά 3% τον χρόνο. Από το 2000 η συνολική αύξηση είναι της τάξης του 48%. Να σημειωθεί ότι στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες καταγράφεται σταθεροποίηση, ενώ στη Σουηδία και τη Δανία υπάρχει αισθητή μείωση λόγω των οργανωμένων προγραμμάτων ανακύκλωσης.

Ας αποφασίσουμε ο καθένας χώρια και όλοι μαζί να ξεχωρίζουμε τα σκουπίδια μας, με μια χωριστή τσάντα για τα χαρτιά, για το γυαλί, για τα αλουμινένια κουτάκια, για το πλαστικό και έπειτα ας ζητήσουμε από κάθε δήμο και κάθε νομαρχία μαζί με τους αντίστοιχους κάδους, και κάδους για τα χρησιμοποιημένα λάδια, τουλάχιστον σε τουριστικές περιοχές με πολλά καφεστιατόρια, ώστε να προστατέψουμε το περιβάλλον μας. Ας δείξουμε ότι προτιμούμε προϊόντα με λιγότερο πλαστικό και κορδέλες κι έπειτα θα συμμορφωθούν και οι εταιρείες συσκευασίας.
Ας…
Ιδέες υπάρχουν πολλές. Θέληση;

Labels:

Monday, October 19, 2009

Ηθικές Τράπεζες στο Μπαγκλαντές, στην Ιταλία, στην Γαλλία, στην Ελβετία, στην Ολλανδία, γιατί όχι και στην Ελλάδα;

Αναφέρεται ξανά και ξανά στον τύπο (http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_columns_1_18/03/2009_307921 ) το τελευταίο διάστημα το ενδεχόμενο δημιουργίας «ηθικής τράπεζας» και στην Ελλάδα στα πρότυπα της ιταλικής banca etica (http://www.bancaetica.com/Lang/Content.ep3?LANG=EN).
Η τράπεζα θα λειτουργεί με όρους κοινωνικής ευαισθησίας, και θα είναι προσανατολισμένη σε επενδύσεις με κοινωνικό και περιβαλλοντικό περιεχόμενο, όσο για το απαραίτητο κεφάλαιο φορείς υπάρχουν, ας δούμε και το παράδειγμα της γειτονικής Ιταλίας όπου «το 1994 22 μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί (περιβαλλοντικές οργανώσεις, κοινωνικοπολιτιστικοί σύλλογοι, δήμοι και νομαρχίες) συνενώθηκαν και το 1998 συγκέντρωσαν το απαιτούμενο κεφάλαιο για την ίδρυση της «Ηθικής Τράπεζας». Το πρώτο υποκατάστημα άνοιξε στην Πάδοβα και μέσα σ’ ένα χρόνο -λόγω της θερμής ανταπόκρισης- η τράπεζα απέκτησε υποκαταστήματα στο Μιλάνο, τη Ρώμη, το Τρεβίζο, τη Φλωρεντία, τη Βιντσέντζα και την Μπρέσια». Και αν αυτό φαντάζει από δύσκολο έως ακατόρθωτο για την Ελλάδα, όπου για παράδειγμα οι δήμοι περιστασιακά δεν έχουν χρήματα ούτε τους υπαλλήλους τους να πληρώσουν, μπορεί ίσως η Ελληνική Ηθική Τράπεζα να στηριχτεί στο μοντέλο των συνεταιριστικών τραπεζών, γνωστό στην Ελλάδα ήδη. «Το 2003 η Τράπεζα Ηπείρου άρχισε να παρέχει ένα νέο χρηματοπιστωτικό προϊόν μικροπίστωσης που απευθυνόταν σε γυναίκες και άλλες αποκλεισμένες κατηγορίες πελατών», λέει η κ. Δώρα Ντούλια, οικονομολόγος και επιστημονική υπεύθυνη της κοινοτικής πρωτοβουλίας equal. «Το δάνειο, ύψους 3.000 - 50.000 ευρώ είχε μεγάλο διάστημα αποπληρωμής, χαμηλότερο από τα συμβατικά δάνεια επιτόκιο, ενώ εξειδικευμένο προσωπικό από το πρόγραμμα παρείχε συμβουλευτική, παρακολούθηση, αλλά και πληροφόρηση στον πληθυσμό της επαρχίας. Η πορεία του προϊόντος σημείωσε επιτυχία».
Άλλες τράπεζες στην Ευρώπη που λειτουργούν με ηθική και στηρίζουν ανθρώπους που δεν μπορούν να στραφούν σε άλλα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα είναι οι: TRIODOS BANK – Ολλανδία, ASN – Ολλανδία, ABS (Alternativ Bank Swiss) – Ελβετία, Nef (Nouvelle economie fratenelle) – Γαλλία. Μάλιστα ανεξαρτήτως κρίσης παρουσιάζουν μεγάλη επιτυχία, όχι μόνο διευρύνοντας το πελατολόγιό τους, αλλά και στην αποπληρωμή των συναπτόμενων δανείων σε δυσθεώρητα μάλιστα ποσοστά για τις συμβατικές τράπεζες!
Η ιδέα γενικώς τέτοιων «ηθικών τραπεζών» θα λέγαμε γεννήθηκε και δικαιώθηκε μέσω του βραβευμένου με Nobel Ειρήνης το 2006 Prof. Muhammad Yunus, ο οποίος την εφάρμοσε στην Grameen Bank.
Σχηµατικά, η δοµή της Grameen θα µπορούσε να αποδοθεί πυραµιδικά ως εξής: Άτοµο - Οµάδα -Κέντρο - Υποκατάστηµα - Τράπεζα. Η εµµονή της Grameen στη δηµιουργία των Οµάδων και των Κέντρων, αν και επιφέρει µια εξτρά πολυπλοκότητα στην λειτουργία της τράπεζας, οφείλεται σε δύο λόγους:
1. Η Grameen δε «δένει» κανέναν από τους πελάτες της µε οποιοδήποτε νοµικό έγγραφο, άρα τυχόν αποτυχία τους να αποπληρώσουν τις δόσεις του δανείου, δε συνεπάγεται γι' αυτούς καµία δικαστική περιπέτεια πράγμα άγνωστο για τους δυτικούς! Η μοναδική τους κύρωση είναι ότι δεν µπορούν να συνεχίσουν να είναι πελάτες της τράπεζας. Την ίδια «τιµωρία» υφίστανται και τα υπόλοιπα τέσσερα µέλη της Οµάδας, που χωρίς να είναι αναγκασµένοι να πληρώσουν τα χρέη του κακοπληρωτή, παύουν και αυτοί να θεωρούνται αξιόπιστοι πελάτες και αυτόµατα χάνουν κάθε δικαίωµα περαιτέρω συναλλαγής τους µε την Grameen. Αν σκεφτεί κανείς, πως το ποσοστό αποπληρωµής δανείων στην Grameen αγγίζει το 99%, τότε η επινόηση του συστήµατος των Οµάδων από τον κύριο Γιουνούς, κρίνεται µάλλον επιτυχημένη...
2. Κάθε βδοµάδα τα µέλη των Οµάδων που αποτελούν ένα Κέντρο συναντιούνται µε τον διορισµένο από την Grameen, επιτηρητή του Κέντρου τους. Στις συναντήσεις αυτές, πέρα από την αποπληρωµή των εβδοµαδιαίων δόσεων του δανείου τους, οι πελάτες επαναλαµβάνουν τον όρκο που έδωσαν για να γίνουν «µέλη» της τράπεζας- είναι οι «16 Αποφάσεις», που ο καθηγητής Γιουνούς «αποφάσισε» και για λογαριασµό τους.
Ακολουθούν μερικές από τις από τις 16 Αποφάσεις
- «Θα τηρούµε πάντα τις τέσσερις αρχές της Grameen: Πειθαρχία, Ενότητα, Κουράγιο και Εργατικότητα, σε όλα τα βήµατα της ζωής µας».
- «Θα καλλιεργούµε λαχανικά. Θα τρώµε πολλά από αυτά και θα πουλάµε όσα περισσεύουνε».
- «Θα µορφώνουµε τα παιδιά µας, έχοντας εξασφαλίσει πως θα µπορούµε να πληρώσουµε για την εκπαίδευση τους»
- «Δε θα δεχτούµε προίκα στο γάµο του γιου µας, ούτε και θα προικίσουµε την κόρη µας».
- «Θα προχωρούµε συλλογικά σε µεγαλύτερες επενδύσεις, για να πετύχουµε υψηλότερα εισοδήµατα».
- «Αν διαπιστώσουµε κάποιο πειθαρχικό παράπτωµα σε κάποιο Κέντρο, θα σπεύσουµε αµέσως εκεί και θα βοηθήσουµε στην αποκατάσταση της Πειθαρχίας».
- «Θα κάνουµε γυµναστική και θα παίρνουµε µέρος συλλογικά σε όλες τις κοινωνικές δραστηριότητες».

Ακούστε τον ίδιο στο democracy now http://www.youtube.com/watch?v=E615UKQWAWo
Και διαβάστε περισσότερα για την Grameen Bank εδώ http://www.grameen-info.org/

Labels:

Friday, October 16, 2009

"Η έντονη βροχόπτωση που έπληξε χθες το βράδυ την Τρίπολη, είχε σαν αποτέλεσμα να πλημμυρίσει το Παναρκαδικό νοσοκομείο Τρίπολης και να μην λειτουργούν τα χειρουργεία και η αίθουσα τοκετών."
"το πρόβλημα δημιουργήθηκε εξαιτίας των έργων μόνωσης που εκτελούνται στην ταράτσα του νοσοκομείου και δεν έχουν ολοκληρωθεί."
από την Ελευθεροτυπία

Και από την ίδια εφημερίδα, από το οικονομικό κομμάτι αντιγράφω:
αυξήσεις έμμεσων φόρων από το 2005 μέχρι σήμερα:
2005
-ΦΠΑ 1% για προϊόντα και υπηρεσίες (δηλαδή είτε αγοράζω εγώ είτε ο κ. Βαρδινογιάννης τσιγάρα, είτε αγοράζω εγώ 1 λίτρο γάλα είτε η οικιακή βοηθός του κ. Λάτση εκ μέρους του 19% ΦΠΑ πληρώνουμε κι δύο στο δημόσιο, δημακρατικότατο δεν λέω...)
-ΕΦΚ 20% σε ποτά και φθηνά τσιγάρα
-15% στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων
2006
-ΕΦΚ σε καύσιμα, τσιγάρα, τέλη κινητής τηλεφωνίας, ασφάλιστρα
2008
-20% στα τέλη κυκλοφορίας των οχημάτων
2009
-ΕΦΚ 20% σε ποτά και 7% σε τσιγάρα


Συμπεράσματα:
α. οι έμμεσοι φόροι είναι η εύκολη λύση για δύο λόγους, εισπράττονται, η φοροδιαφυγή είνει δύσκολη σε αυτά τα προϊόντα, και δεν θίγουν περισσότερο τους πιο εύπορους, ώστε να αντιδράσουν.
β. τα λεφτά κάπου στον δρόμο χάνονται,
γιατί αρνούμαι να δεχτώ ότι έλειπε η κοινή λογική, ότι δηλαδή η μόνωση σε ένα κτίριο όπως το νοσοκομείο στην Τρίπολη είναι πρώτη προτεραιότητα, και έπρεπε να γίνει καλοκαίρι, δόξα τω Θεώ στην Ελλάδα οι βροχοπτώσεις το καλοκαίρι για την ώρα είναι σπάνιες, κάποιος αρμόδιος θα το σκέφτηκε αυτό, απλά αναβλήθηκε υποθέτω λόγω έλλειψης ρευστού.


πού πάνε τα λεφτά;
γιατί οι έμμεσοι φόροι πολλαπλασιάζονται, αφού όλοι συμφωνούν ότι είναι πιο άδικοι;

Labels: ,

Tuesday, October 06, 2009

Αδιόριστη καθηγήτρια ετών 30, ζητά από την νέα κυβέρνηση εργασία.


Αδιόριστη καθηγήτρια ετών 30 ζητά από την νέα κυβέρνηση δουλειά, αξιοπρέπεια, ελπίδα. Διαθέτει πτυχίο ελληνικού πανεπιστημίου στο αντικείμενό της, μεταπτυχιακό διατμηματικό, άριστη γνώση δύο ξένων γλωσσών και όρεξη για δουλειά.

"Η περυσινή σύμβαση εργασίας που υπέγραψα ως ωρομίσθια με το δημόσιο, εξευτέλιζε την όποια έννοια λογικής.
Διπλό ήταν το χτύπημα καθότι
πρώτον, κλήθηκα να διδάξω 8 ώρες την εβδομάδα ανασφάλιστη και απλήρωτη ως τα τώρα, αλλά και να μην εργαστώ αλλού –σε ιδιωτικό σχολείο, φροντιστήριο, αυτοαπασχολούμενη κλπ- διότι 100 ευρώ τον μήνα, πληρωτέα κάποιους μήνες αργότερα, φαίνεται αρκούν για να ζήσει ένας πολίτης το 2009 στην Ελλάδα.
Και δεύτερον, κατά τους μήνες που απασχολήθηκα διδάσκοντας στο σχολείο, εξετάστηκα μέσω γραπτού διαγωνισμού του ΑΣΕΠ, για να διαπιστωθεί αν και κατά πόσο μπορώ να... διδάσκω, καταργώντας στα μάτια μου με αυτόν τον τρόπο την αρμοδιότητα στο θέμα αυτό των καθηγητών μου στο πανεπιστήμιο.
Επισυνάπτεται το βιογραφικό μου, τηλέφωνο για προφορική συνέντευξη 00306912345678."

η οποιαδήποτε ομοιότητα με πρόσωπα και γεγονότα είναι πέρα για πέρα αληθινή!