Sunday, May 11, 2008

Των ναών η μοίρα... συνέχεια


Μιλώντας για πολύπαθους ναούς και αρχαιολογικούς χώρους κάποιοι θα σου πουν ότι υπέφεραν πολύ κατά την μετάβαση από την αρχαία ελληνική πολυθεϊστική θρησκεία στο Βυζάντιο, την Χριστιανοσύνη. Ξεκινώντας από την Ακρόπολη, που γενικώς ατύχησε σε πολλές περιόδους της Ιστορίας, και περνώντας την κουβέντα από τον ναό του Ποσειδώνα στο λιμάνι της Τήνου, τα λόγια μπορεί να μας ανεβάσουν βορειότερα μέχρι το ακρωτήρι του Άθω.

Αλλά ας μην ασχοληθούμε με τα παλιά, λέω να σας επισείσω την προσοχή σε μια γνωστή σας φαντάζομαι διαδρομή. Στην οδό Αρδηττού, Μετς στο κέντρο της Αθήνας, δίπλα στον Ιλισό, προσπερνάμε η θέση του ιωνικού Ναού της Αγροτέρας Αρτέμιδος του 5ου π.Χ. Όπως αναφέρουν οι κάτοικοι του Μετς πρέπει «Να απαλλοτριωθεί επί τέλους η θέση του Ιερού της Αγροτέρας Αρτέμιδος που ανακαλύφθηκε και ανασκάφθηκε το 1897 και τελεί υπό απαλλοτρίωση από το 1964, να γίνει συνολική ανασκαφή, να αποδοθεί στους πολίτες και επισκέπτες των Αθηνών και να επανενταχθεί στο σχέδιο ενοποιήσεις των αρχαιολογικών χώρων.»

http://www.artemisagrotera.org/gr/default.asp

Ο χώρος αυτός έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός από το 1960 με την υπουργική απόφαση 17558/973/1960, μετά από σχετική γνωμοδότηση του ΚΑΣ (7/1/1960).

Βέβαια διεκδικήσεις από πλευράς των ιδιοκτητών εμποδίζουν την απαλλοτρίωση. Η υπόθεση παραμένει στα χαρτιά μισό αιώνα και η αξία του ακινήτου όσο περνά ο καιρός αυξάνεται γεωμετρικά, οπότε μια που σήμερα μια άλλη θρησκεία, αυτή του κέρδους εκτοπίζει από το προσκήνιο παλιότερες, ήρθε η σειρά αυτού του αρχαιολογικού χώρου να παραμείνει drive thru Mc naos και οι διερχόμενοι να αγνοούν την θέση του, την αξία του, την προίκα μας.


Έτσι μοιραία επαναφέρω τα λόγια της Μελίνας, «χωρίς τον πολιτισμό μας είμαστε ο κανένας».





ΥΓ: άλλο ένα άρθρο για το θέμα της αγροτέρας Αρτέμιδας

http://www.iospress.gr/ios2008/ios20080426.htm

ΥΓ2: πληροφορίες για άλλα 7 μνημεία που έχουν παραιτηθεί στην μοίρα τους (Ναός του Επικούριου Απόλλωνα από τον οποίο και η φωτογραφία στην αρχή του άρθρου, Ακρωτήρι Σαντορίνης, Σπηλιά του Ευριπίδη στη Σαλαμίνα, Ανάκτορα Τατοΐου, Δημόσιο Σήμα στο Μεταξουργείο, ναός της Αθηνάς Νίκης στον Ιερό Βράχο, Λύκειο του Αριστοτέλη στην πλατεία Ρηγίλλης...)

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_civ_100057_11/05/2008_269126

Monday, May 05, 2008

Drive Thru- Mc Naos





Μια βόλτα στον παράδρομο του επαρχιακού δικτύου που οδηγεί από την Χαλκίδα στην εθνική οδό θα βρείτε τον ναό της Αυλιδείας Αρτέμιδος κομμένο στα δύο. Ο ναός του οποίου το όνομα θα σας φέρνει στο μυαλό τα ομηρικά έπη, την εκστρατεία της Τροίας και τον πολύπαθο νόστο του πολυμήχανου Οδυσσέα μετά την κατάλειψή αυτής, έχει υποστεί την εξής διαμόρφωση: κάποιος πολυμήχανος μηχανικός (;) με την συναίνεση του δήμου, του υπουργείου ή κανενός, σχεδίασε και έστρωσε ασφαλτόδρομο, ο οποίος τέμνει τον αρχαιολογικό χώρο που σας θυμίζει τα ομηρικά έπη, το νόστιμον ήμαρ, τον Οδυσσέα, τα πάθη του, την χιλιοειπωμένη ιστορία της θυσίας της Ιφιγένειας. Σε κάποιον όμως είτε δεν θύμισε τίποτε το όνομα του ναού αυτού είτε μηχανεύτηκε έναν πρωτότυπο τρόπο να βλέπουν οι τουρίστες αυτόν τον ναό, μέσα από το αυτοκίνητο... είτε πάλι επηρεάστηκε από την εταιρεία που δεν ήθελε να γίνει διάσημη η ανακάλυψη του μέρους εκείνου που υποτίθεται ότι θυσιάστηκε η Ιφιγένεια. Γιατί παρέλειψα να σας πω ότι ο δρόμος που διαπερνά τον ναό αυτόν οδηγεί στην ιδιωτική οδική ζώνη του εργοστασίου τσιμέντων που κείται λίγο πιο κάτω.