Saturday, June 23, 2007

Ήταν όλοι εκεί...


Χθες, επόμενη της ημέρας της μουσικής, στην Αθήνα.

Μουσικά σχήματα, ερασιτεχνικά και μη, έκαναν τον καύσωνα πιο υποφερτό. Και ο κόσμος ήταν εκεί σε πείσμα ίσως όσων πιστεύουν ότι μουσική είναι κυρίως όσα παίζονται στον ντέρτι FM και στις εθνικές.

Στην πρώτη σκηνή που επισκέφτηκα, την πιο ροκ, στην πλατεία Συντάγματος έκαιγε ο ήλιος και ο κόσμος που είχε μαζευτεί δροσιζόταν από τις Coca Cola light που μοίραζε ο χορηγός τής εκεί σκηνής.

Νεαροί με γραβάτες τραγουδούσαν αυτοσχέδιους στίχους και μουσικές, με στιλ και κέφι! Έκαναν το κέφι τους και ο κόσμος τους χειροκρότησε.

Στην δεύτερη σκηνή που κοντοστάθηκα ήταν αυτή της Δημοτικής Μπάντας των Αθηναίων, που έπαιζε πιο κλασσική μουσική στον πεζόδρομο της Ερμού. Εκεί είχε και καρέκλες για τους παρευρισκόμενους, που απολάμβαναν την μουσική. Δεν μπορούσα βεβαίως παρά να μην σκεφτώ ότι ακούμε μουσική από δημοσίους υπαλλήλους... Σουρεαλιστικό;

Η επόμενη σκηνή με κράτησε ως το τέλος της βραδιάς, ήταν στο Γκάζι, άρα και εξ ορισμού, πιο έθνικ. Άκουσα τους Έλευσις, δεν ξέρω αν έχετε υπόψην. Νεαροί μουσικοί που παντρεύουν δημοτικούς στίχους και αφρικάνικη μουσική. Μάλλον τους αδικώ με αυτόν τον χαρακτηρισμό, αλλά αυτά είδα, αυτά κατάλαβα, αυτά απόλαυσα!

Έπειτα εμφανίστηκε ένα γκρουπ από την Γουινέα... οι Macire Sylla ΚΑ-ΤΑ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟΙ! Και η μέρα της μουσικής ολοκληρώθηκε με πολύ χορό!!!

Προτελευταίοι για αυτήν την σκηνή ήταν προγραμματισμένοι οι Locomondo. Οι Έλληνες που παίζουν λάτιν. Ο κόσμος τούς συνόδευσε χειροκροτώντας και τραγουδώντας!

Καταπληκτική βραδιά! Καταπληκτικές συναυλίες!

Χορηγός της τελευταίας αυτής σκηνής ήταν τα βιβλιοπωλεία-πολυχώροι Fnac. Και μάλιστα υποπτεύομαι ότι κάλεσε τους καλλιτέχνες αυτούς επ αμοιβή. Κάτι πολύ ευχάριστο για μας που ήμασταν εκεί και τους απολαύσαμε. Όμως αν ακολουθήσουν όλοι οι χορηγοί τον ίδιο δρόμο την επόμενη χρονιά, δεν χαλάει λίγο ο χαρακτήρας της γιορτής αυτής; Τότε τα ερασιτεχνικά σχήματα, πού θα εκφραστούν, πού θα δοκιμαστούν;

Δεν είμαστε ακριβώς και η χώρα με τους χώρους εκείνους , που θα προωθήσουν την καλλιτεχνική έκφραση και δράση.

Πέρασα πολύ ωραία χθες, και νομίζω ότι και σήμερα θα έχει σε πολλά σημεία παρόμοια δρώμενα, αρπάξτε την ευκαιρία. Να χαζεύσετε, να περπατήσετε, να ακούσετε προσεχτικά, ήχους γνώριμους, οικείους αλλά και «καινούς» (όχι κενούς!).


Εύχομαι να έχει την ανάλογη συνέχεια ο θεσμός αυτός, που υποστηρίζεται από πολλές πόλεις της Ευρώπης (http://www.musicday.gr/ ) και εύχομαι να κρατήσει τον χαρακτήρα της μουσικής συνάντησης επαγγελματιών και ερασιτεχνών, ροκ, λάτιν, έθνικ, κλασσικών και άλλων μουσικών.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home