Thursday, March 29, 2007

ο άλλος τρόπος...

Μια μαθήτριά μου μου ζήτησε πληροφορίες για μια εργασία στο σχολείο της. Η εργασία θα γίνει στο μάθημα της τεχνολογίας και εμπνευσμένη, λέει, από ένα μάθημά μας όπου της εξηγούσα τους πλανήτες, τους φυσικούς δορυφόρους αλλά και τους τεχνητούς, την ταχύτητά τους, το πλήθος τους (σύμφωνα με μελέτες πάνε αυτά που ξέρατε από το σχολείο, σήμερα οι φυσικοί δορυφόροι του Ήλιου λογίζονται να είναι μόλις 8! ενώ οι τεχνητοί είναι πάνω από 2000, μα μόνο οι 500 χρησιμοποιούνται, οι άλλοι είναι παλιότερης τεχνολογίας... θα μου πείτε γιατί δεν τους κατεβάζουμε; μάλλον λόγω κόστους, σας απαντώ. τέλος πάντων...)
Αυτό με έκανε πολύ περήφανη αλλά και χαρούμενη, οπότε της ζήτησα το θέμα της εργασίας της και της υποσχέθηκα ότι θα την βοηθήσω να βρει πληροφορίες (χωρίς όμως να της χαλάσω την χαρά της αναζήτησης... ειδικά στο διαδίκτυο, καθώς αυτό θα ήταν το κύριο πεδίο αναζήτησής της. ας μην ξεχνάμε ότι στα σχολεία δεν υάρχουν βιβλιοθήκες... χμ!)
Το θέμα της είναι Η Δημιουργία Του Σύμπαντος.
Σε κάποιους ίσως φανεί βαρύγδουπο και αχανές, αλλά δεν είναι τόσο ελπιδοφόρο που μία μαθήτρια Α' λυκείου επέλεξε να ψάξει και να παρουσιάσει κάτι τέτοιο, ε;

Στο θέμα μας όμως,
κατέβασα από την βιβλιοθήκη μου την Κόμη της Βερενίκης, του κου καθηγητή Γραμματικάκη, που θεώρησα ότι είναι ό,τι πρέπει για την ηλικία της καλής μου μαθήτριας, άφησα στην θέση του το βιβλίο του Hokkins, καθότι πιο δυσνόητο και κάθισα στον υπολογιστή μου.

Βρήκα τόσα video, τόσα παιγνίδια, άπειρα hyperκείμενα κά πολλά που μπορούν να βοηθήσουν στην κατανόηση και στην εμπέδωση πολλών γνώσεων, που σήμερα οι έρημοι καθηγητές προσπαθούν να μεταδώσουν σε έναν μονόχρωμο και βουβό, άρα βαρετό μαυροπίνακα!

ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξουμε τον τρόπο που μαθαίνει η νέα γενιά.
Και τα όπλα είναι μπροστά στα... χέρια μας, στα ακροδάκτυλά μας.

Labels:

3 Comments:

At 4:02 AM, Blogger Donnie said...

Afou prota afairesoume mia ora apo ta thriskeytika kai tin prosthesoume sti fysiki.

http://wunderbar-donnie.blogspot.com/

 
At 12:34 PM, Blogger mk said...

koita, egw eimai kai uper tou na alla3oume ton tropo pou blepoume ta 8riskeutika.. diladi, gia paradeigma na gnwrizoume 8riskeies tou kosmou. alla an alla3oume ekeini tin wra uparxoun toso wraia (nea) antikeimena pou mporoume na pros8esoume, pou giati na perioristoume stin fusiki(neutwneia);;;

 
At 8:57 PM, Blogger Donnie said...

H fysiki itan ena tyxaio paradeigma. An htan sto xeri mou,tha to antikathistousa me mathima gymnastikis. Ksereis posa apoxaynomena dyskinita agxomena paidia yparxoun ekei ekso? Fysika kai ksereis. Einai thlivero otan to skeftomai.

 

Post a Comment

<< Home