Thursday, July 12, 2007

η θέση των μεταναστών στην Ελλάδα και αλλού


Η θέση των μεταναστών, των οικονομικών μεταναστών στην Ελλάδα δεν τυγχάνει επιστημονικής, κοινωνικής, πολιτικής εξέτασης, παρά μόνο ίσως μικροπολιτικής εκμετάλλευσης.

Βεβαίως ιδιωτικοί φορείς, βλέπε ελληνικές τράπεζες, έχουν βγάλει ειδικά πακέτα-προσφορές για αυτήν την κατηγορία καταναλωτών, πχ προνομιακά επιτόκια καταθέσεων, διαβλέποντας αυτό που δεν καταλαβαίνουν κάποιοι δημόσιοι, ότι δηλαδή οι οικονομικοί μετανάστες είναι πια μέρος του συνόλου και μια ακμαία αγορά. Δεν γνωρίζω ποιος είχε την ιδέα και ποιος σχεδίασε αυτό το τραπεζικό προϊόν, αλλά πιστεύω ότι θα έχει αποτέλεσμα για την τράπεζα στην οποία εργάζεται.

Είναι λοιπόν στην πράξη οι μετανάστες ένα ποσοστό του πληθυσμού, που διαμένει, εργάζεται, και εκπαιδεύεται στην Ελλάδα, που διαφέρει δηλαδή στην πράξη από τους Έλληνες υπηκόους της, μόνο στα χαρτιά και στην συνείδησή μας.

Οι Γερμανοί αισθάνονται άσχημα που δεν εκμεταλλεύονται αυτήν την ευκαιρία που τους δίνεται μέσω των δυναμικών αυτών πολιτών τους «όσο άλλα έθνη», όπως γράφει ο Martin Spiewak στο άρθρο του στην Zeit
(http://www.zeit.de/2007/28/Migrantenstudenten).
Αναφέρει εκεί πως σε άλλα έθνη με την βοήθεια των ποσοστώσεων ανοίγονται εδώ και καιρό οι πόρτες στους μετανάστες να διδάξουν και στα πανεπιστήμιά των χωρών υποδοχής.

Η γερμανική πραγματικότητα δεν έχει διαμορφώσει ακόμη αυτές τις συνθήκες, αντιθέτως παρατηρούνται προβλήματα: παιδιά Τούρκων μεταναστών σταματούν νωρίς το σχολείο, Ρωσογερμανοί δεν φοιτούν καθόλου σε αυτό κλπ. Το ευχάριστο είναι όμως ότι το πρόβλημα συζητείται δημόσια αυτήν την περίοδο και αυτό σημαίνει ότι και λύση θα βρεθεί και ό,τι προγραμματιστεί θα εφαρμοστεί.

Και πίσω στην Ελλάδα,

εμείς ακόμη συζητάμε κάθε εθνική επέτειο, αν μπορούν τα ΑΡΙΣΤΟΥΧΑ παιδιά των μεταναστών να σηκώσουν την ελληνική σημεία...

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home