Sunday, February 25, 2007

berliner



10000 Berliner έχουν τυπωθεί και κυκλοφορούν στην πόλη του Βερολίνου. Είναι ένα παράξενο νόμισμα που γίνεται αποδεκτό σε 190 περίπου μαγαζιά του Βερολίνου, από μανάβικα, μπακάλικα, κομμωτήρια έως βιβλιοπωλεία κά, όπως θα δείτε και στην εκτενή λίστα της ιστοσελίδας του (http://www.berliner-regional.de/Hauptseite).

Δεν είναι διαμαρτυρία κατά της παγκοσμιοποίησης, όπως θα δείτε σε εφημερίδες να αναγράφεται, τουλάχιστον ο σύλλογος που το εξέδωσε λέει ότι δεν είναι. Ναι υπάρχει και σύλλογος. Και για να σας πω κι άλλα δεν είναι το μόνο νόμισμα που κυκλοφορεί σε μία χώρα της ΕΕ παράλληλα με το ευρώ. Υπάρχει κάτι αντίστοιχο και στο Τορίνο. Α,ναι, και εκτός ΕΕ, στην Κοπεγχάγη!

Να τα πάρουμε όμως από την αρχή, ένας θεωρητικός της οικονομίας ο κος Silvio Gesell (1862-1930) υποστήριξε την ιδέα ότι ένα τοπικό νόμισμα μπορεί να υποστηρίξει τις μικρές επιχειρίσεις και να ενδυναμώσει την ντόπια αγορά. Έχοντας διαβλέψει τα διάφορα απότοκα της πογκοσμιοποίησης σε ό,τι αφορά τα μικρομάγαζα των πόλεων στις οποίες θα ξεφύτρωναν πολυκαταστήματα-αλυσίδες που θα εξασφάλιζαν μεν ανταγωνισμό και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές, αλλά και σε κάποιες περιπτώσεις την ύπαρξη Trust μεταξύ τους, δηλαδή ενιαίες τιμές και υψηλά κέρδη για αυτές σε βάρος των καταναλωτών, πρότεινε την κυκλοφορία ενός τοπικού νομίσματος. H επιτυχίας του εγχειρήματος εξασφαλίζεται από την εξής ιδέα: το χαρτονόμισμα πρέπει να ανανεώνεται ανά 6μήνες, και μάλιστα χάνει 10% της αξίας του στο τέλος του εξαμήνου, δηλαδή αν έπειτα από 6 μήνες μείνει στο πορτοφόλι του Βερολινέζου ένα 10Berliner, τότε θα έχει χάσει 2cent. Άρα δίνεται ένα κίνητρο σε όποιον συναλλάσσεται σε αυτό το νόμισμα να το «κινήσει» το συντομότερο δυνατόν. Και δεδομένου ότι μπορεί να χρησιμοποιήσει σε αυτό τον χώρο, δίνεται ώθηση στην τοπική οικονομία. Έξυπνο;

Και δοκιμασμένο. Δεν κυκλοφορεί μόνο το Βerliner, κυκλοφορούν αντίστοιχα νομίσματα και σε άλλες πόλλες πολλά χρόνια τώρα, βλέπε Τορίνο και Κοπεγχάγη! (http://www.complementarycurrencies.org/)

Και νόμιμο. Η Bundesbank ενέκρινε την κυκλοφορία του κατόπιν 63σέλιδης έκθεσης του Gerhard Roesl εκ μέρους του συλλόγου Berliner Verein, με το σκεπτικό ότι α. Τα μέλη δεν έχουν θέσει ως σκοπό του την αντικατάσταση του EURO και β. Ότι δεν πλαστογραφούν το EURO. (http://ideas.repec.org/p/zbw/bubdp1/5171.html)

Αυτά.

Είναι καλό να ξέρεις και κάποιες εναλλακτικές.

Labels:

0 Comments:

Post a Comment

<< Home