Tuesday, March 06, 2007

Σήμερα συμπληρώθηκαν 13 χρόνια χωρίς την Μελίνα Μερκούρη (Μαρία Αμαλία Μερκούρη), και θα ήθελα να χρησιμοποιήσω 2 φράσεις της:



«Ο Πολιτισμός είναι η βαρειά βιομηχανία της Ελλάδος.... Χωρίς πολιτισμό εμείς οι Έλληνες είμαστε ο κανένας».

Δεν έχω σκοπό να μνημονεύσω άλλο αυτήν την ελληνίδα θεά, όπως την απεκάλεσε ο ελληνικός και ο διεθνής τύπος, αλλά να ρωτήσω κάτι επίκαιρο:

Πόσο έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι μας αυτήν την αλήθεια;

Και τι κάνουμε για αυτό;

Κοιτάχτε γύρω σας, ειδικά όσοι από σας μένουν σε πόλεις όπως η Αθήνα, η Πάτρα, η Καρδίτσα, η Θεσσαλονίκη... Γιατί τόσο γκρίζο; Γιατί τόσες κεραίες; Γιατί τόσο λίγο πράσινο; Δεν μπορεί, κάτι θα μπορούμε να κάνουμε για αυτό.

(Αλήθεια το Μητροπολιτικό Πάρκο του Ελληνικού θα γίνει ή θα μείνει και αυτό στα χαρτιά;)

Δεν μπορώ να συνηθίσω τα χαρτιά στους δρόμους, τα αποτσίγαρα στα πεζοδρόμια, τα κουτιά από τα αναψυκτικά και τις πλαστικές σακούλες στην εθνική. Καθόλου.

Δεν μπορώ να συνηθίσω το άσχημο περιβάλλον των πόλεων. Πολύ φοβάμαι ότι τελικά θα καταλήξουμε άνθρωποι κακόγουστοι, γιατί οι εικόνες που μας περιτριγυρίζουν το μεγαλύτερο μέρος της μέρας μας είναι άσχημες.

Τι να δημιουργεί αυτή η ασχήμια στην ψυχολογία μας;

Τι λέει αυτό για τον πολιτισμό μας;

υγ: άφησα συνειδητά την μουσική εκτός συζήτησης, αλλά μόνο διότι κι εκεί τα πράγματα δεν είναι και τόσο αισιόδοξα...

5 Comments:

At 9:12 PM, Blogger Talking Drum said...

Κατα βάση συμφωνώ, ζούμε σε μια χώρα που μισεί τον εαυτό της. Δεν εξηγούνται αλλιώς όλα τα άσχημα που μας περιβάλλουν. Πάρα ταύτα υπάρχει και πολύ ομορφιά, αρκεί να έχεις διάθεση να την δείς. Θέλει προσπάθεια. Μακάρι να μην ήθελε, άλλα ετσι είναι, δυστυχώς.

 
At 10:56 AM, Blogger mk said...

ομορφιά στην φύση, ναι, δεν αμφιβάλλω, αλλά στις πόλεις; συγκρίνεται η αθήνα με το βερολίνο, το μόναχο, την βαρκελώνη, την πράγα, τη ρώμη, το λονδίνο, το παρίσι; το μόνο που δεν ξηλώσαμε για να κάνουμε πολυκατοικίες στην θέση του (με πολύ καλή θέα ομολογουμένως είναι ο Παρθενώνας... άλλο αν μας ξηλώσανε μέρος του άλλοι)!!!

 
At 12:54 PM, Blogger Talking Drum said...

Μπορεί να συγκριθεί με αυτές τις πόλεις που αναφέρεις η Αθήνα, αλλά όχι στην ολότητά της. Και δεν αναφέρομαι μόνο στην φύση που την περιβάλλει. Υπάρχουν πανέμορφα κτίρια και δρόμοι σ' αυτή την πόλη κι ας υπερτερούν τα άσχημα. Όσο περισσότερο περπατάς στην πόλη τόσο πιο πολύ τα συναντάς. Αν δεις λίγο την πόλη σαν τουρίστας μαθαίνεις να την εκτιμάς περισσότερο.

 
At 2:49 PM, Blogger mk said...

μπορεί και να έχεις δίκιο, αλλά μπορούμε ίσως να συμφωνήσουμε ότι θα μπορούσε να είναι πιο όμορφη, αν φιλοξενούσε λιγότερο κόσμο και δεν είχαν γκρεμιστεί τα όποια νεοκλασσικά της για να γίνουν πολυκατοικίες. ε;

 
At 3:40 PM, Blogger Talking Drum said...

Ναι ;-)

 

Post a Comment

<< Home